Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Snöyra och kärleksäpplen.

Stora snöflingor har fallit hela dagen, totalt har det kommit närmare 10 cm snö idag. Massor av snö den 19 mars känns inte roligt men å andra sidan så är det definitivt bättre att den kommer nu och inte om tre veckor. Vädret till trots fortsatte vi att drömma om odlingssäsongen idag och sådde lite fler fröer; Körsbärstomat och Busktomat. Dessa krukor står nu varmt placerade och ska enligt fröpåsarna gro på 6-10 dagar, det blir spännande! Från sådd till skörd tar det mellan 100 och 150 dagar, det innebär att vi nog hinner köpa en och annan tomat innan vi får njuta av våra egna.

Körsbärstomaterna heter Wilma och är en "kruktomat" med ett kompakt växtsätt och går bra att odla utan växthus. Jag provade sorten första gången för några år sedan och var mycket nöjd med resultatet, ett enkelt sätt att odla goda körsbärstomater på.

Busktomaterna som heter Bloody Butcher är en extra tidig sort som jag inte provat att odla förut men den ska också gå bra att odla på friland i skyddade och soliga lägen. Busktomater tilltalar mig för att man inte behöver plocka bort sidoskotten det innebär ju en sak mindre att hålla koll på och det tycker jag är bra. Om inte alla tomater hinner mogna innan det blir för kallt frampå höstkanten så ska det gå bra att plocka de omogna tomaterna och låta dem mogna klart inomhus. Förra sommaren fick jag några tomatplantor av en vän men dessa tomater hann inte bli klara så jag trodde att det bara var att plocka in dem och låta dem mogna klart på fönsterbrädan. Det fungerade inte, det hände ingenting med de tomaterna. De fortsatte bara att se likadana ut som den dag jag tog in dem och de var definitivt inte goda att äta omogna.

 

 

Visste du att...

...tomater kom till Sverige på 1600-talet och de fick det vackra namnet kärleksäpplen.

...på 1600-talet åt man inte tomaterna utan man planterade dem i prydnadsrabatterna.

19 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)