Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Sommar med hönsflocken.

Det händer ständigt saker med och omkring hönsen, det är aldrig stilla... och det är väl precis som det ska vara. Våra höns är fantastiskt sällskapliga eller egentligen är det nog mest väldigt duktiga på att tigga de är. Att ha ett gäng höns som sprätter omkring i trädgården är för det mesta helt underbart rogivande och mysigt men det händer att det är aningen frustrerande att ha dem helt frigående när de är där de inte borde vara.

Vårt jobbigaste med hönsen just nu är att de blir synnerligen närgågna när vi dukar upp för att äta utomhus. Det gäller att alltid ha lite matrester att locka bort dem med och hoppas att de sedan glömt att vi sitter och äter. Mina barn är väldigt lugna med att det är höns runt fötterna och de vet att en inte kan hålla någon mat under bordsnivån för då kommer någon och stjäler den, men det händer att hönsen skrämmer besökande barn när de smyger runt benen på gästerna och plötsligt hoppar upp och tar något som verkade gott eller pickar på små goda (?) tår.

 

För en månad sedan vaknade våra kycklingdrömmar när hönan Vega tydligt talade om att hon vill ruva fram kycklingar. Spänningen steg när det närmade sig kläckdatum men sedan hände ingenting. Vi väntade ett par dagar efter beräknat kläckdatum och sedan kollade jag igenom redet ordentligt och fann en kyckling som inte klarat sig utan dött under kläckningen. De kvarvarande äggen hade inga hålslag och jag hörde inga pip så jag öppnade dem och fann i de flesta av äggen att kycklingarna var ofärdiga och döda. Jag kan inte förstå vad som blivit fel, det brukar sällan vara problem när en höna ruvar men denna gång gick det helt åt skogen. Så av 14 möjliga kycklingar blev det inte en enda och det känns riktigt tråkigt. Jag oroade mig också för hur hönan skulle reagera, om hon skulle fortsätta att vara "surhöna" eller bli som vanligt igen. Samma kväll som jag anade att det inte skulle bli några kycklingar fick jag ett meddelande från en som kläckt fram ett gäng kyckingar och ville sälja dem. Jag tänkte att det kanske kunde vara en bra idé att ge vår Vega några kycklingar så att hon inte skulle fortsätta ruva hur länge som helst. Nu visade det sig att säljare bodde 7-8 mil bort och att kycklingarna kostade 85 kr/st - vilket är ganska dyrt för osorterade kycklingar, därför avstod jag. Men så dök det upp möjlilghet att köpa kycklingar på närmre håll och till mycket bättre pris så idag hämtade vi de tre som fanns kvar hos säljaren (jag hade gärna köpt fler men andra hann före mig).

Dessa tre har flyttat till oss - två maraner och en maran/isbar - och min tanke/förhoppning var att Vega skulle vilja ta hand om dem och bli deras hönsmamma men det fungerade inte då hon var fullständigt ointresserad av de små. Så de kycklingarna har fått värmelampa och en egen liten bur att bo i, det blir också bra men inte lika bra som att växa upp med en hönsmamma.

Några bilder från livet med hönsen

Midsommardansen...

 

Hon är inte död, hon badar bara...

 

Fikadags snart eller?

6 jul 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)