Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Spännande förberedelser

 

img-2075.jpg

Småodlarna.

Såjord, blomjord, avklippta mjölkkartonger, fröer... där började förberedelserna rent praktiskt inför kommande odlingssäsong. Det känns tidigt att börja redan nu i februari och jag önskar att vi ska kunna driva upp plantor som både blir kraftiga och livskraftiga. Den stora risken är att de blir höga och rangliga pga av för lite ljus och för hög värme. Vi har dock skapat plats för dem vid ett söderfönster där vi kan stänga av elementet och planerat för extra belysning så jag hoppas att det kommer att fungera. Först ner i krukorna blev rotsellerifrön och lökfrön. Jag har inte prövat att odla rotselleri förut men jag har läst mig till att man behöver börja odlingssäsongen redan nu för den ska hinna bli klar till hösten. Lök har jag bara odlat från sättlök förut men det lät lite spännande att så lökfrön så vi får väl se hur det går, kanske blir det även lite köpt sättlök framåt försommaren.

Nästa ”gäng” med frön i jorden blev Capsicumväxterna. Vi har under flera år odlat chili, paprika, jalapeno, jamaican bell och tepinpeppar inomhus och det har fungerat riktigt bra så det blir det ett gäng av i år också. Tyvärr har jag missat att spara frön från tepinpepparen men det blir nog både plantor och hetta ändå så att det räcker. Tepinpeppar är förresten världens starkaste pepparsort, plantan blir som ett litet träd och frukterna ser ut som ljusröda lite större lingon. Det är väldigt vackra plantor och jag har dem gärna bara som dekoration. Jamaican bell är en sorts sötpaprika med frukter som ser ut som små klockor, de är både goda och jättefina. Jalapenon har varit spännande att äta, det är olika styrka på de olika frukterna från en och samma planta så man vet aldrig riktigt vad man får...

Tomater, squash, majs och troligen några till får vänta ännu några veckor med att planteras så att de inte ränner iväg och blir rangliga innan vi kan plantera ut dem.

 

img-2076.jpg

18 feb 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)