Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Tankevurpor, helhet och klimat.

Min diskbänk - en svårkontrollerad och oinspirerande följetång, en vardagsutmaning och upphovet till min tankevurpa.

Allt som oftast ser den ut såhär och det stör mig. Visst är det märkligt att det kan bli så mycket disk när en på något sätt "aldrig" är hemma!? 

För att hitta en lösning på problemet med diskbänken som bara är tom på disk på måndagar och på helger (för på vardagarna hinner/orkar jag inte diska då vi har tre sena kvällar varje vecka) så började jag tänka diskmaskin. Diskmaskin måste ju vara lösningen på problemet; det går snabbare att plocka i och ur en diskmaskin än att stå och diska. För att få plats med en diskmaskin i vårt lilla kök krävs en ganska stor förändring och plötsligt blev idén diskmaskin ett stort och kostsamt projekt.

Så funderade jag lite till... jag har egentligen inte något emot att diska för hand, kan tycka att det är lite kontemplativt när jag känner att jag har tid att stå där. Tyvärr är det sällan jag känner att jag har tid att "koppla av med disken" för det finns så mycket annat som behöver göras. Där och då "trillade poletten ner". Det är kanske inte disken och bristen på diskmaskin som är mitt problem, det är kanske snarare stress och tidsbrist i en hektisk vardag. Tankarna for iväg och jag började fundera omkring stress som en icke miljövänlighetsfaktor. Jag läste för ett tag sedan en artikel om just detta och har tänkt mycket på hur väl det stämmer. Ju mer stressade vi är desto svårare blir det att hinna med saker som är positiva för miljön och istället åker vi mer bil, köper mer halvfabrikat, "hinner inte" sopsortera, impulsköper saker osv. Då borde ju min lösning på problemet disken vara att skapa en vardag där jag stressar mindre, en vardag där jag hinner diska för hand istället för att köpa en maskin som gör det åt mig. En maskin som dessutom kostat enormt mycket för miljön i tillverkning och transport.

Här börjar tankarna passa mitt tänk riktigt bra, självklart borde jag gå ner i arbetstid istället för att jobba mer för att ha råd att köpa en diskmaskin (och bygga om köket så att diskmaskinen får plats). Då kommer nästa problem... heltidsnormen. Alla ska ha rätt till att lönearbeta heltid och alla förväntas vilja jobba heltid. Bra för de som vill tänker jag men för mig är heltidsarbete för mycket. Jag tycker att livet utanför lönejobbet, livet tillsammans med mina barn och tid att göra det jag mår bra av (odla, ha höns, gå i skogen, plocka bär, vara kreativ och uppenbarligen också diska) är så viktigt att jag vill hinna och orka med det i vardagen. Jag vill liksom inte leva i en stressad bubbla där allt går i 200 km i timmen 47 veckor om året för att sedan försöka hinna leva fullt ut under 5 veckors semester. För mig är det inte ett hållbart alternativ varken ur ett miljöperspektiv eller familjeperspektiv. Jag är faktiskt en sådan som hellre lever enklare och billigare och har tid för det det som får oss i familjen att fungera och må bra utifrån våra förutsättningar (för andra familjer ser förutsättningarna säkert helt annorlunda ut).

Kanske finns det även riktigt viktiga hållbarhetsaspekter att arbeta mindre? Jag tänker att stress får många av oss att må dåligt, om vi minskar stressen kanske färre människor drabbas av utmattning och utmattningsdepression alltså en mänsklig hållbarhetsaspekt. Miljön då? Jo om vi har mindre pengar att använda till (över)konsumtion kommer hela vår planet att vinna på det ur ett klimathållbarhetsperspektiv (för om vi ska bromsa den globala uppvärmningen så måste vi konsumera färre saker och resor). För mig är det här viktiga frågor att tänka vidare omkring och försöka hitta en lösning på. Kan hända att lösningen innebär en hel del förändringar och kanske blir lite obekväm men det är nog värt det, tänker jag. Under tiden jag löser problemet kanske jag ska köpa en begagnad bänkdiskmaskin...

Glöm inte att ge dig själv tid att stanna upp,

se och njuta av allt fantastiskt vi har omkring oss.

Våren är här!

21 mar 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)