Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Tuppslakt

För några dagar sedan slaktade vi en av våra tuppar på grund av att den attackerat Rebecca som är tre år. Tuppen har uppträtt lite hotfullt mot barnen en längre tid men vi har avvaktat lite för att se hur det skulle utvecklas. Tyvärr blev det bara värre och när tuppen flög på dottern så fastslog han sin dödsdom. Jag har aldrig tidigare varit med om att slakta ett djur så det kändes lite olustigt men att ha honom kvar kändes omöjligt.

Det blev en lärorik förmiddag! Barnen klappade tuppen och sade hejdå, sedan gick vi bakom huset och fixade jobbet på huggkubben. Ola högg huvudet av tuppen och jag höll. Barnen fick sedan vara med när jag flådde och tog ur. Rebecca frågade en massa om vad som var vad, mest fascinerad var hon av att det var kött som vi skulle äta. Resten av tiden ägnade hon åt att samla fina fjädrar. Gustaf vandrade omkring och samlade stenar så det mesta gick nog honom förbi men han var nöjd med det han höll på med i alla fall. Jag tror att det är klokt att låta barnen vara med för att det ska bli så naturligt som möjligt med varifrån vår mat kommer.

Det var inte helt enkelt att flå och ta ur när jag aldrig gjort något liknande förut men nästa gång går det nog bra mycket fortare. Om vi ska räkna kilopriset på den här tuppen så blir det en väldigt dyr middag med tanke på inköp av tuppen, 1½ månads utfordring och tiden det tog med att slakta och göra i ordning. Just nu ligger köttet i frysen efter ha hängt i matkällaren ett par dagar. Anledningen till att tuppen hamnade i frysen istället för direkt i grytan är att jag inte har något bra recept plus att helgen var fullbokad med jobb och annat matlagande.

slut-maj-borj-juni-001.jpgFörberedelserna är klara, dags att fånga tuppen.

slut-maj-borj-juni-002.jpgOj!

slut-maj-borj-juni-005.jpgVacker fjäderskrud.

slut-maj-borj-juni-004.jpgAllt från insidan såg fräscht och fint ut.

5 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)