Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Tvättnötter - Sapindus

 

Vi prövade tvättnötter (kallas även såpnötter) första gången för drygt ett år sedan och blev verkligen positivt överraskade. Där vi bodde då hade vi mycket hårt vatten vilket bl.a. innebar att det var svårt att få tvätten ren samt att få bort alla tvättmedelsrester i våra kläder. Positiva och nyfikna men ändå lite tveksamma stoppade vi första gången en liten tygpåse med tvättnötter i tvättmaskinen och resultatet verkade vara bra så vi fortsatte med maskin efter maskin och tvätten kändes fräsch och ren. Sedan dess är det tvättnötter som gäller hemma hos oss. En annan positiv effekt har också varit att färgerna på kläderna inte bleks på samma sätt som med vanligt tvättmedel. Det är också stimulerande, tycker jag, att få renare kläder, spara både på miljön och våra pengar samtidigt som vi också slipper tvätta våra kläder i kemikalier.

Det var tidigt i februari 2012 vi köpte 1 kg tvättnötter för omkring 180 kr inkl. fraktkostnad. Dessa tvättnötter är ännu inte slut, de räcker nog ett par veckor till men det kändes bäst att beställa nya så att vi inte blir utan. Denna gång beställde jag från www.jordklok.se  det var där jag fann det bästa priset just nu.

Tvättnötter är frukter från Sapindus, ett träd som bl.a. växer i Indien och Nepal. Tvättnötterna innehåller ett naturligt tvätt- och rengöringsmedel (saponin) som fungerar mycket bra vid tvätt mellan 30 och 95 grader. Man lägger 4-8 skalhalvor (ju hårdare vatten desto fler tvättnötter) i en liten tygpåse och lägger den tillsammans med tvätten i tvättmaskinen. Tvättnötterna kan anvädas 2-3 gånger innan de är slut och kan kastas i komposten.

 

 
2 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)