Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Ullsulor, tvättmedel och deo.

Det finns så mycket en kan göra själv, vissa saker kostar ingenting att göra själv och andra saker kostar. Ofta är det dock så att en kan spara både pengar och miljö genom att göra mera själv. För några dagar sedan gjorde jag nya ullsulor av en gammal ulltröja, gratis tvättmedel av kastanjer och en helt suverän deo som jag tycker fungerar bättre än köpta deodoranter.

Innersulor av en filtad ulltröja

För ett par år sedan köpte jag en billig ulltröja på second hand och tvättade den för varmt för att den skulle filtas ihop. Planen var att sedan klippa upp den, sätta i en dragkedja och låta det bli en jacka åt Rebecca. Jag kom dock inte till skott och gjorde den där jackan så den filtade ulltröjan har bara legat där och hunnit bli urvuxen. Nu kom den dock till användning, men inte såsom det var tänkt från början. Gustaf klagade förra veckan över att hans vinterstövlar blivit så obekväma. När jag tog ur sulorna ur stövlarna så förstod jag varför - de var helt utslitna.

Jag använde den gamla sulan som mönster och klippte ut två nya sulor i ulltyget. Satte mig vid symaskinen och sydde en massa raksömmar. Raksömmarna sydde jag dit för att stadga upp sulan så att den inte ska knöla ihop sig i stöveln.

Gustaf blev jättenöjd med sina nya sulor och tycker att de är fantastiskt sköna. Jag är jättenöjd med att på 15 minuter fixat nya innersulor av ett tyg som bara låg och väntade på att få bli något.

 

Tvättmedel av hästkastanjer, kan det verkligen fungera?

Jag prövade i höstas att göra tvättmedel av hästkastanjer. Nu har jag använt det ett tag och tycker att det fungerar jättebra. Jag har prövat att göra flytande tvättmedel och att stoppa kastanjebitar i en tygpåse och köra den tillsammans med tvätten (på samma sätt som en gör med tvättnötter). Jag tycker att det flytande tvättmedlet fungerar bäst och är superenkelt att göra.

Lägg några krossade kastanjer i en bunke.

Häll på kokande vatten och låt det stå till nästa dag.

Mixa de blötlagda kastanjerna.

Sila och häll upp  på flaska.

Här på bilden ser tvättmedlet mörkare ut än vad det är och när "grufset" sjunkit till botten blir tvättmedlet nästan helt klart. Jag doserar ca ½ dl tvättmedel till en normalstor maskin.

Hur kan det fungera att tvätta med hästkastanjer? Kastanjerna innehåller saponiner som är rengörande ämnen som är mycket skonsamma både mot textilier och mot huden. Benämningen saponin kommer från latinets sapo som betyder tvål.

 

Hemgjord deodorant, varför ska en göra det?

När jag gör deodorant innehåller den fyra ingredienser: potatismjöl (eller majsstärkelse), kallpressad kokosolja, bikarbonat och eterisk olja.

En vanlig deodorant innehåller många fler ingredienser och ofta även aluminiumsalt. Det finns studier som visar på att kemikalier i deodoranter absorberas av huden och kan bidraga till utveckling av bröstcancer. Bara det att det kan finnas ett samband är för mig nog argument för att välja en mera giftfri deodorant. Jag har prövat några olika ekologiska deodoranter men upplever sällan att de fungerar jättebra. Den enkla hemgjorda deodoranden håller däremot toppenbra. När jag gjorde min första deo använde jag ett recept som jag hittade på internet. Jag var jättenöjd med resultatet men efter några månaders användande började jag få hudirritationer i armhålan som jag direkt kopplade till deodoranten. Problemet gick att lösa med att jag var noga med att tvätta armhålorna varje kväll så att inte deodorantrester fanns kvar under natten. Nästa gång jag gjorde deo tog jag mindre mängd bikarbonat då jag läst att det är den som kan orsaka hudirritationer. Nu fungerar deodoranten helt utan problem även om jag slarvar med att tvätta armhålorna innan jag går och lägger mig och jag luktar inte svett även om jag svettats en del under dagen.

Här är mitt recept:

0,5 dl kallpressad kokosolja

2 msk bikarbonat

0,5 dl potatismjöl (eller majsstärkelse)

ca 2-3 droppar ekologisk lavendelolja

Kokosoljan behöver vara flytande, den smälter vid ca 25 grader, sedan är det bara att blanda alla ingredienser och hälla upp i en glasburk. När massan stelnat är det bara att ta lite och smörja på i armhålan.

 

Lycka till med att våga pröva "nya" enkla

vägar till en mera klimathållbar vardag!

 

22 feb 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)