Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Väntans tider är inte över ännu.

Fyra små kycklingar har vi fått. Fyra fantastiskt söta dunbollar.

Kvar i kläckaren ligger nio ägg, nio kycklingar till får vi inte men kanske någon. Äggen är på det 24e dygnet och det kan nog finnas hopp fram till det 27e dygnet. Jag har lyst alla kvarvararande ägg idag och konstaterar att det finns liv i minst två av dem så ännu finns det hopp. Två av kycklingarna i äggen förstår jag har dött på ett tidigare stadium, de är väldigt små i äggen och de flesta av kycklingarna har nog klarat sig fram till slutet och det känns ganska ledsamt att de inte klarade sig hela vägen ut. Jag tror inte att den höga dödligheten beror på dålig kvalitet på äggen eller dåliga anlag, jag tror att det snarare beror på ojämn och bitvis för hög temperatur i kläckaren. Jag är jätteglad att jag fått låna en kläckare av en vän men tänker att om jag någonsin ska köpa en egen så ska den vara helautomatisk och inte som denna som är väldigt manuell och det har varit riktigt svårt med både jämn temperatur och bra luftfuktighet. Jag har känt mig besviken över det dåliga kläckresultatet såhär långt men alla jag pratat med tycker att 4 kycklingar är väldigt bra vid första försöket med kläckare. Jag jämför kanske mina insatser med vår ruvhönas jobb i början av sommaren där det blev 12 kycklingar från 14 ägg (varav ett var obefruktat och ett embryo hade dött på ett tidigt stadium) och baserar känslorna på det vilket ju är orimligt, naturen är oslagbar...

Hur eller hur så är det en lärorik resa och det är fantastiskt mysigt att ha fyra små pipande sötnosar i köket!

Värmelampan byggde vi enkelt och billigt själva inför "nedkomsten". Lamparmaturen består av en wok från Ikea (89 kr) där Ola borrat hål och monterat "allt det elektriska". Med hjälp av en vanlig inomhustermometer har vi mätt temperaturen och hittat lagom avstånd för värmelampan och det verkar fungera mycket bra. I sin stora plastlåda har pippipluttisarna fått honungsburkslock med vatten, undulatfrön och kokt ägg. Jag har också insett att städbehovet är ganska omfattande trots de boendes litenhet. Nu i början har jag lagt tidningspapper i lådan och det är väldigt enkelt att "städa". När kycklingarna vuxit till sig lite och klarar lite lägre temperaturer så får de flytta ut i hönshuset till sin lilla kycklingbur, värmelampan följer såklart med.

13 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)