Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Vardagslunk eller...

Vi är mitt i en intensiv period av arbete både hemma och borta. Hemma kämpar vi på med kaninhus och tak till burarna, hönshuset är inte klart ännu och jag jobbar borta en del så jag varken hinner eller orkar måla och bygga särskilt mycket. Just nu, mitt i sommar och turistsäsong, får det kanske gå lite långsamt med färdigbyggandet då det underlättar om det kommer in lite pengar också (alla byggen till djuren kostar en del...). Det som börjar brådskar mest är nog bottennät till kaninburarna för vi har ofta lösspringande kaniner i trädgården. Igår trodde vi att vår fina Godis var försvunnen. Vi såg inga gropar som verkade stora för henne att komma ut genom och burdörren var ordentligt stängd. Detta fick min fantasi att skena iväg... tänk om någon tagit henne eller om någon "befriat" henne. Godis är hela familjens goskanin så alla var vi mer eller mindre oroade. Sent på eftermiddagen kom en granne och undrade om vi hade en brun kanin som var lös - det var Godis! Godis var inte överens om att hon skulle stängas in i igen och var lite svårfångad men till slut fick vi henne med håven. Men... i morse var hon borta igen och inga grävspår.  Denna gång började jag fundera på om det var några av gårdens lite större barn som låg bakom och vi skojade om att vi får sätta upp övervakningskamera hos Godis. Av Godis såg vi inte ett spår men vi gissade att hon nog fanns i närheten. På eftermiddagen "kom jag på det" - undrar om hon kan hoppa ut? Buren är närmare 120 cm hög och hon borde inte kunna men när jag kollade så fanns det lite rivmärken och hårstrån i ena hörnet. Jag lämnade buren öppen, tänkte att hon kanske kommer hem - och det gjorde hon. Nu har Godis ett tillfälligt tak av kompostgaller på sin bur och jag hoppas att hon är hemma i morgon bitti.

Hönsmamman och kycklingarna verkar trivas bra i hönshuset och hönsgården, det är skönt. Det går just nu åt enorma mängder matrester, de är ju ganska många i hönsgården; 6 hönor, 1 tupp och 12 kycklingar. Igår kväll när jag skulle stänga till hönshuset satt inte hönemamman på sin vanliga plats i redet men jag hann inte bli orolig innan jag fann dem sittandes på den ofärdiga sidan i hönshuset. Alla kycklingarna fixar att flyga upp så nu ska vi fixa mer sittpinneplatser. Kycklingarna har kommit på att de kan ta sig ut ur hönsgården och är lika mycket utanför nätet som innanför. Det är lite oroande med tanke på våra katters intresse för dessa små men det är väl bara att hålla tummarna och hoppas att det går vägen. Ikväll fick hela flocken gå lösa en stund i trädgården, det var ett lyckligt gäng!

Jag är glad för det varma soliga vädret, det är skönt och jag kan torka grenar till vintern. Om det börjar regna vet jag inte riktigt var jag ska göra av alla små och stora torkprojekt. I början av veckan tog vi ner några träd som inte får plats, blad och bark är populärt hos kaninerna. Allt vi tog ner hann inte kaninerna äta upp medan det var färskt så jag hängde ganska mycket grenar på tork, jag hoppas att det blir populärt i vinter.

Och så var det dethär med mina odlingar... Jag har drivit upp fantastiskt fina plantor av rotselleri, lök, squash och tomater men har inget land att sätta dem i. Det känns verkligen tråkigt med tanke på hur mycket jobb jag lagt ned och hur stora förväntningar jag hade. Nödlösningen vi ska försöka få till är att ställa några pallkragar i trädgården och odla i dem och hoppas att plantorna vill fortsätta växa. Vi ska bara hinna med...

 

20 jul 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)