Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Varför gör du det så krångligt för dig?

Varför gör du det så krångligt för dig? Varför inte bara göra det lite enklare? Ungefär så löd frågorna jag fick av en vän för ett tag sedan. Vi hade pratat om val i vardagen - om att välja att köpa ekologiskt, välja att undvika plast samt välja att försöka göra medvetna och miljömässigt hållbara val.

Frågorna fick mig både att tänka till, bli lite förvånad och även lite uppgiven. Vännen som jag tänker på som en ganska miljömedveten person kunde inte riktigt tänka sig att "stå tillbaka" och välja bort saker som hen och hens familj har möjlighet att köpa och göra för att det skulle vara bra för miljön sett ur ett hållbarhetsperspektiv. För mig är valen så självklara, jag kan liksom inte bara köra på och konsumera när jag vet att vårt jordklot inte klarar vår galna konsumtion. Visst skulle det vara enklare att bara slänga vårt matavfall i gröna påsen och skicka det med sopbilen till biogasanläggningen men... när jag lägger matavfallet i bokashikomposten får jag ett fantastiskt material tillbaka som jag kan förbättra min odlingsjord med.

Varför lägger jag tid på att leta kläder på second hand när det finns superbilliga kläder att köpa nya i butik? Varför sitter jag här och syr tygkassar av återbrukade tyger, det finns väl enklare/snabbare sätt att tjäna pengar? Jo, för att textilkonsumtionen påverkar vårt klimat och står för en stor mängd utsläpp av miljöfarliga ämnen plus att det går åt enorma mängder vatten och energi för att producera textilier. Jag tänker att om jag kan köpa merparten av våra kläder begagnade så har jag iallafall försökt att göra något för miljön och klimatet. När jag syr tygkassar, gör bivaxdukar och skapar bruksföremål i återbrukad textil, som går att använda igen, igen och igen, då känner jag tillfredsställelsen i att både få skapa och att faktiskt göra något som får någon annan att göra ett medvetet hållbart val.

Plast är ju funktionellt och praktiskt, varför lägga ner tid och energi på att hitta plastfria alternativ? Jag använder också plast men jag försöker vara medveten om när och varför jag väljer att använda/köpa plast. "Förbrukningsplaster", alltså engångsplastsaker, är i stort inte så svårt att undvika - jag har mina tygkassar, fruktpåsar, bivaxdukar. Svårare är det med plastpåsar som jag förpackar bär och annat i frysen. Visst skulle jag kunna frysa i glasburkar men det blir mer skrymmande och mitt frysutrymme är redan för litet för mina behov. Det jag kan göra istället är att försöka hitta det mest miljövänliga plastpåsealternativet. Vad gäller leksaker så är barnen väl insatta i och medvetna om varför vi undviker plastsaker och de tycker (oftast) att det är okej. Visst kan de ibland gnälla lite över att de inte får den där prylen som ser så lockande, färgglad och rolig ut men missnöjet brukar inte sitta i så länge. De vet att valet görs både för miljöns och för hälsans skull. Sedan har vi plastsaker som "är godkända" att köpa nytt av såsom lego, bondgårdsdjur och lite annat. Det sköna med det förhållningssättet är att vi minskar vår konsumtion av sådant vi egentligen inte behöver. Det är också viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Nu låter jag säkert superpräktig men det är jag inte, jag försöker bara göra det jag kan och vill inspirera andra att våga/vilja/orka ta ett litet steg mot ett mera hållbart vardagsliv. Att göra det jag kan tar ibland lite längre tid för att jag vill läsa på eller för att jag inte har alla prylar som gör att allt går snabbare eller för att det helt enkelt tar tid. Jag vill inte ha alla prylar som gör att vi hinner göra mer... Jag längtar efter långsamhet. Varje gång jag gör kaffe i min "Slow brew" njuter jag av att det tar tid, inte lång tid men lite mer än att bara hälla i vatten och kaffepulver i kaffebryggaren och trycka på knappen. När jag sköljer ur mitt kaffefilter är jag glad för att det går att återanvända och inte bara hamnar i soporna. De där små sakerna, som kanske inte gör så stor skillnad i det stora hela, som är en medveten handling för miljön och klimatet är ändå ett steg, om än försvinnande litet, i rätt riktning.

Jag önskar att jag kunde göra så mycket mer samtidigt som jag tänker att allt det jag gör är bra. Visst skulle det kännas bättre att ha en miljövänligare bil, lägga det där extra på att köpa hållbar el etc. Men just här och nu i livet kan jag inte det men jag kan välja att inte köra mer än nödvändigt med bilen (vem som nu kan bedöma vad som är "mer än nödvändigt") och jag kan välja att försöka förbruka så lite el som möjligt. Båda sakerna är bra och visst skulle de vara ännu bättre om bilen var miljövänligare och elen klimatsmart. Kanske kommer vi ganska snart till att vi måste välja rätt, att valfriheten inte blir så stor som den är idag, det känns både rätt och skrämmande. Så länge vi kan välja vilka miljömedvetna/hållbara val vi gör tänker jag fortsätta att "krångla till" min vardag och göra så gott jag kan. I "krånglandet" finns det, iallafall för mig, en tillfredsställelse och jag försöker att inte skuldbelägga mig för att jag inte gör mer för miljön och klimatet - listan på hur en skulle kunna förändra sitt liv och leverne för att leva mera hållbart är nog oändlig. Därför vilar jag i att varje litet steg, varje liten medveten handling, varje liten sak vi gör för att hushålla med jordens resurser är bra.

28 jul 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)