Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Vilken lycka, det gror och växer!

Den första våren och sommaren i en ny trädgård är väldigt spännande, vi vet ju inte riktigt vad som finns. Vi har bl.a. en klängros alldeles bredvid verandan som just har börjat blomma med blekrosa rosor

En hel del av min odling sker i "krukor" den här sommaren eftersom jag inte har något växthus och jag hoppas att söderväggen vid huset är tillräckligt skyddad. Här blir det lite "en tager vad en haver" så tomater, chili och physalis får bo i hinkar, krukor och lådor. Det blir inte så vackert men det är funktionellt och snart syns förhoppningsvis inte kärlen så mycket längre för jag hoppas att grönskan tar över.

Igår fick den här lilla "maskinen" göra mig sällskap en stund. Jag hann inte med allt jag önskade men det som är gjort är jag glad för.

Senare på kvällen gick jag ut och räfsade ihop allt jag slagit/klippt på eftermiddagen. Jag vill samla så mycket material som möjligt för att använda som täckmaterial i odlingarna.

 

När första landet var skapat planterade vi jordgubbar och kronärtskockor och mellan plantorna sådde vi persilja, dill, gräslök och ruccola. I köksträdgården är det lite som med "krukodlingen" en tager vad en haver. Det skulle vara jättefint att ha snygga, enhetliga odlingslådor men det får bli ett annat år. Just nu letar jag fram allt "skräpvirke" jag kan hitta och bygger enkla kanter så att inte jorden rinner iväg om det kommer ett häftigt regn. Jag hoppas att jag kan ta bort kanterna så småningom när allt "satt sig" så att det blir ett antal upphöjda odlingsbäddar.

Jag vet inte hur bra jorden som jag köpte är, den ska vara naturgödslad men den känns ganska grusig. Jag är lite fundersam över hur bra den är så för säkerhets skull blandar jag ner en del bokashi i den för att öka både näringsinnehåll och mullhalt.

I ytterkanten av köksträdgården har jag tänkt ha bärbuskar som ramar in och blir lite vindskydd. Först på plats är svartvinbärsbuskarna som i år får sällskap av rotselleri och sommarmorötter.

Såhär såg min köksträdgård ut i eftermiddags strax innan regnet kom. I de planterade landen växer jordgubbar och kronärtskockor, vitlök och pumpa/squash, nakenförpumpa och berlottibönor, palsternacka, rödbeta, svartrot och haverrot samt vinbärsbuskar, rotselleri och morötter.

 

Jag försöker hinna med lite annat också... Elvira plockade nässlor för ett tag sedan som vi torkat och som jag gjort nässelpulver av.

Att göra smör av köpt grädde är inte så mycket självhushållning men det känns ändå viktigt och bra för det blir smör helt utan tillsatser och väldigt gott dessutom. Jag vispade 1 liter ekogrädde tills den började "dela sig" sedan hällde jag av vätskan, tvättade smöret i vatten och tillsatte salt. Superenkelt!

 

Jag har haft en kartong med krukor stående på verandan just för att det är enkelt att ha saker nära och då blir det av att jag gör det jag hade tänkt (eller måste). Igår när jag skulle ställa undan kartongen gjorde jag ett inte så mysigt fynd - ett litet geting bo som nu är bortstädat. Getingar är inget jag vill ha precis inpå mig, jag gillar dem inte.

 

Det gror och växer... Ja, det hoppas jag att det ska göra i dessa 14 ägg som vår surhöna Vega numera ruvar på. Det är 8 Créme Legbarägg och 6 blandrasägg med beräknat kläck 1 juli.

 

Sommarkvällsbilder från vår trädgård

11 jun 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)